? 1 איך לטפל בעץ הזית

לרבים מאיתנו יש עצי זית בגינה ולא פעם אני מקבלת הודעות עם תמונות ושאלות לגבי בריאות העץ. אז כאן, בבלוג החדש, יהיה המקום בו אתן עצות והמלצות לגידול בריא לעץ, לכם ולסביבה.

נתחיל עם מזיק מספר 1 של הזית- זבוב הזית Bactrocera oleae . הזבוב אוהב תנאי לחות וחום ושיא גודל האוכלוסייה יהיה בחודשי הקיץ כשפירות הזית מבשילים על העץ. הנקבה מטילה ביצה בכל פרי, 10-15 פירות ביום וסביב 200 בתקופת חייה. היא גם עושה עקיצות שווא בהם היא רק בודקת את בשלות הפרי ואז נראה נקודות שחורות שטחיות. הרימה בוקעת מהביצה, מנשנשת קצת מהזית ונופלת לקרקע להתגלם ולהתחיל מחזור חיים חדש.

הזבוב ניזון מצמחים רבים אך משלים מחזור חיים רק בפרי הזית. בעבר המליצו להתחיל לטפל באוכלוסייה החל ממאי אבל היום ידוע שהוא קיים בסביה כמעט כל השנה. אז איך מטפלים במזיק הזה? בחקלאות הזית קונבנציונאלית, לצערי, עדיין משתמשים ב"רוגור", מקבוצת הזרחניים האורגניים, בדרגת רעילות גבוהה לאדם ולסביבה. חומר נוסף שנכנס לשימוש הוא ה"סקסס" שמופק מרעלנים מן החי ולכן הוא מאושר גם בחקלאות האורגנית. אבל מחקרים הראו שבריסוס מהאוויר החומר גורם לפגיעה רחבה במגוון מאוד גדול של חרקים ופרוקי רגליים. שיטה נוספת היא מלכודות לכידה ספציפיים שמושכים אליהם בעיקר את זבובי התסיסה.

מניסיון של כ-20 שנה אנחנו ממליצים על מלכודת של ה"נו מד פליי" שמיוצרת ע"י חברת ביובי של קיבוץ שדה אליהו. ניתן לרכוש אותן בחנויות גינון ברחבי הארץ. המלכודת מכילה חומרי תסיסה שמושכים את זבובי הפירות בעיקר, הזבובים נכנסים פנימה ולא מצליחים לצאת.

אם תרצו אפשר גם להכין מלכודת כזו לבד והנה ההוראות: קחו קנקל פלסטיק של 1.5 ליטר, תורידו את התווית. בחלק העליון מתחת לחלק הצר של הפיה חוררו 4 חורים בקוטר של 2 מ"מ (אפשר עם מברג פיליפס מחומם). הכניסו לתוך הבקבוק הריק כף שמרים יבשים, כף סוכר ואם יש על העץ פירות אז כמה חתיכות פרי. מלאו את הבקבוק במים עד 5 ס"מ מתחת לחורים. תצבעו את הבקבוק בצבע צהוב (הזבוב גם נמשך לצבע). תלו על עץ הזית (או על כל עץ פרי שנפגע מזבוב הפירות) בצד הצפוני של העץ בגובה של העלווה 1.5-2 מטר, עדיף בתוך "חלון" בין הענפים. דאגו שהבקבוק יהיה מלא כל השנה במים ופעם פעמיים בשנה תוסיפו את השמרים והסוכר (המדד למלכודת פעילה היא שהיא מסריחה מריקבון).

לצערי מי שכבר רואה נקודות שחורות על הפרי זה כבר מאוחר להציל אותם אבל מומלץ להתחיל לטפל כדי שהאוכלוסייה של המזיק תצטמצם ובשנה הבאה תוכלו למסוק פירות יפים ובריאים!

20210722_180151.jpg
20210722_180111.jpg
20210725_081859.jpg
Previous
Previous

? 1 איך לשמור על שמן זית

Next
Next

קיץ בריש לקיש